• Завршена XIII Летња кампања

  Ваша локацијаИнститут за ... / Добровољно давање крви /
  05. септембар 2017.

   

  Током последње две недеље XIII Летње кампање, мобилни тимови Института обишли су Љубовију (67), Обреновац (64), Крупањ (46), Раковицу (42). Чукарицу (46), Костолац (32), Младеновац (115) и Стару Пазову (63). Кампању је 7. јуна отворила акција у Ковину (44), а завршна акција одржана је 1. септембра у Смедереву (43). Летња кампања трајала је 13 недеља, а у 87 акција, које су реализоване у 60 градова и општина, крв је дало 4887 грађана. Њихов дар неко ће памтити читавог живота.

  Кампању су организовали Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије са циљем обезбеђења довољних количина крви у периоду године када су очекиване највеће несташице у резервама. Циљ Кампањe је и неговање културе давалаштва крви, а као и претходних година, она је имала симболичан такмичарски карактер, па су се општине и градови “надметали” за титулу Шампиона солидарности. Најуспешнији градови и општине су Сокобања, Бољевац, Мало Црниће, Ивањица, Велика Плана, Младеновац, Велико Градиште, Богатић и Уб. Плакете ће бити уручене на традиционалној новогодишњој свечаности у Скупштини града Београда.

  Новитет у овогодишњој Летњој кампањи било je симболично такмичење волонтера Црвеног крста Београда, који су током лета пратили трансфузиолошки аутобус на акцијама у београдским општинама. “Црвени аутобус” је након много година рада на фиксним местима, на Тргу Републике а онда и код Скупштине града Београда, почео да кружи београдским улицама 11. маја 2017. на дан Националног празника давалаца крви. Од тог дана до краја августа, аутобус је радио на 88 локација где је крв дало 2175 грађана.

  Такмичење волонтера почело је 5. јуна и трајало до краја Летње кампање. Својим ангажманом, волонтери су помогли да информација о значају добровољног давања крви допре до што већег броја грађана, а својом младошћу и енергијом учинили су ове акције лепшим и лакшим упркос високих температура које су обележиле лето. Највећи број акција са више од 20 прикуљених јединица крви, што је био један од критеријума такмичења, реализовано је на Чукарици и Раковици, укупно по петнаест. „ Највреднији“ волонтери били су Александар Застрановић из ЦК Чукарица и Анђела Мијаљевић из ЦК Раковица.