• Davanje trombocita -Trombocitafereza

  Vaša lokacijaInstitut za transfuziju krvi Srbije / Dobrovoljno davanje krvi /

   

  Pozivamo Vas da se dobrovoljnim davanjem trombocita postupkom trombocitafereze, koji je za Vas bezbedan- a nekome spašava život, pridružite porodici dobrovoljnih davalaca krvi.

   

  Trombocite možete dati u Institutu za transfuziju krvi Srbije, u Beogradu, u ulici Svetog Save 39.

   
  Za sve dodatne informacije dodjite lično ili nas pozovite na telefone 011/244 88 49 ili 011/244 26 51 lok 225, svakog radnog dana od 7 do 14 časova.

   

  Šta su trombociti i koja je njihova uloga?

  Trombociti (krvne pločice) su sitni krvni elementi koje su potrebne za zaustavljanje krvarenja.

  Koliko ima trombocita i gde se stvaraju?

  Normalan broj trombocita je 150000-450000 u mililitru krvi.Trombociti se stvaraju u kostnoj srži. Životni vek trombocita je oko nedelju dana, posle čega se razgradjuju i nestaju iz cirkulacije.

  Kome treba primeniti transfuziju trombocita?

  Transfuzija trombocita se primenjuje onim bolesnicima kod kojih je broj trombocita toliko smanjen da je nedovoljan da spreči krvarenje što može dovesti i do životne ugroženosti.

  Koncentrovani trombociti dobijeni trombocitaferezom se odmah daju bolesniku kod koga postoji opasnost od iskrvarenja i samo jedna doza je dovoljna da spase život. Tako pripremljeni trombociti mogu da se čuvaju do 5 dana.

  Kako dobijamo trombocite koje treba dati bolesnicima?

  Iz svake jedinice krvi koja se dobija od dobrovoljnih davalaca mogu se pripremiti trombociti. Međutim, količina dobijenih trombocita je mala i potrebno je da nekoliko osoba da krv (šest do osam) da bi se pripremili trombociti za jednog bolesnika.

  Trombociti se mogu pripremiti i postupkom koji se naziva trombocitafereza. Tada, dobijena količina trombocita od jednog davaoca jeste jedna terapijska doza za bolesnika.

  Šta je trombocitafereza ?

  Trombocitafereza je postupak izdvajanja i prikupljanja trombocita iz periferne krvi, uz istovremeno vraćanje svih ostalih sastojaka krvi, pomoću aparata koji se naziva separator krvnih ćelija.

  Da li je davanje trombocita bezbedno?

  Davanje trombocita je bezbedno.

  Broj trombocita koji se izdvaja iz krvi davaoca mali je u odnosu na ukupan broj trombocita u krvi i ne ugrožava normalno funkcionisanje organizma, a obnovi se za 48 sati.

  Ne postoji rizik od dobijanja bolesti koje se mogu preneti putem krvi, jer je set za trombocitaferezu i sav ostali pribor koji se koristi u proceduri za jednokratnu upotrebu.

   

  Ko može biti davalac trombocita?


  Davalac trombocita može biti svaka zdrava osoba starosti od 18 do 60 godina.

  Po obavljenom lekarskom pregledu i dobijanju svih potrebnih informacija , uzimaju se uzorci krvi za neophodne analize (određivanje krvne grupe, krvne slike, faktora koagulacije, i  izvode testiranja na bolesti koje se mogu preneti putem krvi -HIV, žutica tipa B, C i sifilis). Tek po dobijanju zadovoljavajućih rezultata testiranja, pristupa se izvođenju pomenute procedure.

  Koliko se često mogu davati trombociti?

   


  Trombociti se mogu davati svakih 15 dana, odnosno 24 puta godišnje.