• Усавршавање и едукација

   Образовна делатност спроводи се на основу позитивних законских и подзаконских аката, Статута Института, ...   Погледајте даље »
  • Где можете дати крв

   Крв се може дати у Институту за трансфузију крви Србије, Светог Саве 39, сваког радног дана од 07-19 часова и суботом од 08-15часова.   Погледајте даље »
  • Погледајте даље »
 • СВЕТСКИ ДАН ДАВАЛАЦА КРВИ

  Ваша локацијаИнститут за ... / СВЕТСКИ ДАН ДАВАЛАЦА ...
  10. јун 2011.

  14 ЈУН 2011. ГОДИНЕ, БЕОГРАД
  ТРГ РЕПУБЛИКЕ У 12.00 САТИ

   

   

  Централна манифестацији поводом обележавања Светског дана давалаца крви одржаће се 14. јуна 2011. године у Београду на Тргу Републике у 12.00 сати. 
   
  Овај глобални празник, дан посвећен свим даваоцима крви,  Србија обележава од 2005. године, годину дана пошто је 14. јун, рођендан Карла Ландштајнера заслужног за откриће крвних група, установила Светска здравствена организација, у сарадњи са Међународном федерацијом Црвеног крста и Црвеног полумесеца, Међународним удружењем трансфузиолога и Међународном асоцијацијом удружења добровољних давалаца крви.
   
  Централна манифестација на глобалном плану ове године ће се одржати у Аргентини, а град домаћин биће Буенос Аирес. Порука која ће том приликом бити упућена свим грађанима света гласи „Više krvi - više života!“.
   
  Циљ ове манифестације је подизање нивоа свести о виталној улози трансфузије крви у спасавању живота, унапређење здравља милиона људи, мотивисање грађана да постану редовни даваоци крви и обезбеђење довољних резерви крви, не само за рутински рад већ и за ванредне ситуације. 
   
  У Србији ће се овај празник обележити у 182 места, синхронизовано, коришћењем истоветног промотивног материјала, а догађај заједнички организују Институт за трансфузију крви Србије, Завод за трансфузију крви Војводине, Завод за трансфузију крви Ниш и Црвени крст Србије.
   

  На Тргу Републике у Београду, у присуству бројних новинара, угледних званица и великог броја грађана, добровољних давалаца крви, 14. јуна у 12.00 сати одржаће се централна национална манифестација поводом обележавања Светског дана давалаца крви. Биће то прилика да се изрази захвалност даваоцима крви, али и да се упути порука свим пунолетним грађанима Србије да постану добровољни, редовни даваоци крви.

   

  Остали текст