• НЕКА СВАКО СРЦЕ КУЦА - 14. ЈУН СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

  Ваша локација Институт за трансфузију крви Србије / Добровољно давање крви / Актуелно / НЕКА СВАКО СРЦЕ КУЦА - 14. ЈУН СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
  11. јун 2021.


  Светски дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 14. јуна, у циљу повећања свести грађана о важности добровољног  и редовног давалаштва крви. 
  Овогодишњи слоган Светског дана је Нека свако срце куца. Слоган је заиста доказ да захваљујући добровољним даваоцима крви многа срца широм света су наставила да куцају, али представља и позив осталим људима да редовним давањем крви допринесу целокупном здравственом систему.  
  Да би се обезбедила крв за све којима је она једини лек, добровољни даваоци који редовно дају крв су од неизмерне важности. Током пандемије ЦОВИД-19, упркос ограниченом кретању и  великом броју оболелих особа, многи даваоци крви су наставили да донирају крв и компоненте крви и помогли да тај тежак период заједно превазиђемо и спасемо много живота.
  Посебан фокус овогодишње капање и Светског дана добровољних давалаца крви је улога младих у обезбеђивању сигруних резерви крви. Млади, који су пуни ентузијазма и креативности су основ нашег друштва.
  Италија је ове године домаћин Светскод дана добровољних давалаца крви и у Риму ће се одиграти центарлни догађај 14. јуна.
  Позивамо све грађане да овај дан обележе давањем крви и помогну да свако срце настави да куца.